Craniofasciaal Therapie

Craniofasciaal therapie is in eerste instantie gericht op de stoornissen in het hoofd- en nekgebied, en wat dat voor de patiënt betekent in zijn dagelijks leven. Hierbij wordt dan een diagnose gesteld. 

Craniofaciale therapie is een specialisatie dat zich bezig houdt met klachten en stoornissen in het hoofd-,nek- en kaakgebied.

Door middel van een uitvoerige anamnese wordt het probleem van de patiënt geanalyseerd. Aansluitend zal de therapeut een hypothese voor de mogelijke oorzaak van het probleem opstellen en middels een lichamelijk onderzoek op relevatie toetsen.

Het onderzoek bestaat onder andere uit een functie onderzoek van het kaakgewricht, de schedel en de zenuwen in het schedel- en gezichtsgebied. Daarna worden eventueel ook de regio’s van de wervelkolom, schoudergordel en heupen onderzocht. Het doel is het vinden van stoornissen(disfuncties) in het hoofd-, nek-, gezichtsgebied die voor het probleem van de patiënt relevant zijn.

De behandeling bestaat voor een deel uit manueel therapeutische behandelingstechnieken in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied.

bron: Craniofascial therapy acadamy; crafta.org