Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, soms ook een behandeling.

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen en helpt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen.

Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van je klachten. Een fysiotherapeutische behandeling duurt meestal een half uur. Tijdens een fysiotherapeutische behandeling ga je samen aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Naast de fysieke behandeling door de fysiotherapeut kan er ook gekozen worden voor oefeningen om meer kracht, coördinatie en lenigheid te ontwikkelen. Maatwerk, helemaal toegesneden op jouw klachten en lichaam.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Onderzoek

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

bron: Koninklijk Nederlands Genootschap voor fysiotherapie; defysiotherapeut.com